Health Quiz

Test Your Health I.Q.

Each quiz will include provide you with the option to take the quiz online and/or to download the quiz and share it with your friend and coworkers.

Quiz 1: Childhood Overweight
Quiz 2: Healthcare Access
Quiz 3: Healthcare Policy
Quiz 4: Preventive Healthcare
Quiz 5: Women's Health
Quiz 6: Domestic Violence
Quiz 7: Mental Health
Quiz 8: Senior Health
Quiz 9: Diabetes
Quiz 10: Pediatric Cancer
Quiz 11: Arthritis
Quiz 12: Lost Vision & Correction
Quiz 13: Drug & Alcohol Addictions
Quiz 14: Complementary & Alternative Medicine
Quiz 15: The Environment & Health
Quiz 16: Heart Disease

Quiz 1: Childhood Overweight
1. In a group of 100 North Carolina high-schoolers, the Centers for Disease Control reports that about this many teens are overweight or at risk of becoming overweight:

  1. 10
  2. 15
  3. 27

Answer: 3

2. In a group of 100 North Carolina children aged 5 to 11, the North Carolina Nutrition and Physical Activity Surveillance System (NC-NPASS 2003) reports that about this many children are overweight or at risk of becoming overweight:

  1. 10
  2. 17
  3. 23

Answer: 3. About 23 out of 100 children are overweight.

3. The NC-NPASS 2003 states that obesity in North Carolina's children ages 5 to 11 increased by this percent from 1995 to 2000.

  1. 4%
  2. 10%
  3. 25%
  4. 40%

Answer: 4. Obesity in these children increased by 40%.

4. North Carolina ranks as this in how well we take care of our children compared to the nation.

  1. 5th
  2. 22nd
  3. 41st
  4. 50th

Answer: 3.

5. Studies reveal that over half of our North Carolina children have one risk factor of heart disease.

  1. True
  2. False

Answer: 1. True. Many of our children are looking at a high probability that they will develop heart disease as a result of child obesity.

6. Food habits are set during our school-age years.

  1. True.
  2. False.

Answer: 1. Although we can change these habits in our adult years, it is much harder to change habits then.

7. Why do North Carolina and other states have so many overweight children?

  1. Kids have more processed foods.
  2. Kids spend more time sitting, for example, in cars, watching TV, or playing video games.
  3. Kids eat too much.
  4. Accessibility to foods is great.
  5. Drive-through meals are on the rise.
  6. All of the above.

Answer: 6. All of the above.

8. Are there certain geographical areas where North Carolina is focusing children's health education efforts?

  1. No, there are no unusual high or low statistics that show a difference in how counties are doing regarding childhood obesity.
  2. Yes, some counties show only 0.5 % of their children as obese, while other counties show 29% of their children are obese.

Answer: 2. North Carolina is looking to help those in Vance, Johnston, and Lee counties, among others, in this area.

9. Each North Carolina elementary and high school will be required to include 30 minutes of physical activity in its daily programs.

  1. True.
  2. False.

Answer: 1. We all need to include 30 minutes of physical activity daily and schools will need to include this time.

10. What are some ways in which high school teens can include physical activities in their daily routines and change their eating habits?

  1. Exercise at a gym.
  2. Dance.
  3. Dance using the dancing video games.
  4. Avoid vending machine foods.
  5. All of the above.

Answer: 5. All of these factors play a part.

Back to Top

Quiz 2: Healthcare Access

1. Which North Carolina populations are losing access to healthcare? 

a. People who cannot afford health insurance.
a. People who have lost their jobs.
b. People who have lost their publicly funded medical benefits.
c. All of the above

Answer: d. All of the above.

2. According to the State Center for Health Statistics, how many people out of 100 did not have health insurance coverage in 2002?

a. 5 people 
b. 10 people 
c. 19 people 
d. 25 people

Answer: c. 19 people.

3. People who are self employed must have health insurance.  

a. True
b. False

Answer: b. False. Self-employed people can optionally choose health insurance, but they must handle the high costs themselves.

4. More than 50% of free clinic patients work at least one job and many work two. (According to a March/April 2005 issue of North Carolina Medical Journal):

a. True.
b. False

Answer: a. True. They work for low wages or their employers don’t offer health insurance.

5. What percentage of the Hispanic population in North Carolina are not insured?

a. 5%
b. 15%
c. 50%
d. 75%

Answer: c. 50 percent.

6. What ethnic population is the largest North Carolina population without insurance? 

a. Native American
b. Hispanic
c. Chinese
d. Caucasian
e. Black

Answer: b. Hispanic.

7. It is less expensive for the state to treat people in hospital emergency rooms than in physician offices.

a. True
b. False

Answer: b. False. It costs much more to treat people in emergency rooms.

8. North Carolina is what rank nationally regarding infant mortality, an indicator of the quality of healthcare access (according to panelists in the HealthWise program)?

a. 10th in the nation where 9 other states have fewer infant mortality cases.
b. 27th where 26 other states have fewer infant mortality cases.
c. 49th where only 1 state has fewer infant mortality cases.

Answer: b. North Carolina has a high rate of infant mortality.

9. North Carolina is what rank nationally regarding life expectancy (according to panelists in the HealthWise program)?

a. 10th
b. 17th
c. 20th
d. 34th

Answer: c. 19 other states show that people in their states live longer than people in North Carolina.

10.  North Carolina counties cannot do anything without the Federal government to improve access to healthcare.

a. True 
b. False

Answer: b. False. One North Carolina county started Project Access and got agreement from all its physicians to accept 10 to 20 underinsured or uninsured patients without Federal mandates. The number of people who had access to healthcare rose from 78% to 93%.

Back to Top

Quiz 3: Healthcare Policy

1. The Medicaid healthcare insurance program covers the following populations:

a. Poor elderly
b. Blind or disabled
c. Poor women with children
d. All of the above

Answer: d. All of the above.

2. North Carolina has the following number of people on Medicaid:

a. 100,000 people 
b. 500,000 people 
c. 750,000 people 
d. 1.2 million people

Answer: d. 1.2 million people.

3. Budget cuts in Medicaid might increase costs associated with these: 

a. Correction personnel and facilities
b. Emergency room treatments
c. Social programs needed to help the poor, the mentally ill, and disabled people
d. All of the above

Answer: d. All of the above.

4. North Carolina spends the following amount on Medicaid out of its budget, per representatives on the HealthWise program:

a. $8 billion
b. $1 billion
c. $50 million 
d. $8 million 

Answer: a. North Carolina spends $8 billion on Medicaid.

5. How many North Carolinians are on Medicaid in 2005, per representatives on the HealthWise program:

a. 1 person out of every 20 people
b. 1 person out of every 10 people
c. 1 person out of every 8 people
d. 1 person out of every 5 people

Answer: c. One person out of every 8 is on Medicaid.

6. Medicaid was first introduced to the American people in 1965.

a. True
b. False

Answer: a. True.

7. Medicare and Medicaid are the same thing. 

a. True
b. False

Answer: b. False. Medicare is a federal program, and Medicaid is a state program. In addition, they serve different populations.

8. Medicare helps people at what age?

a. 55
b. 60
c. 65

Answer: c. Medicare serves the older population.

9. What percent of the North Carolina Medicaid cost goes to illegal immigrants?

a. 1%
b. 5%
c. 15%
d. 40%

Answer: One percent goes to illegal immigrants.

10. Medicaid helps the poor elderly, poor women with children, and disabled. What percentage of the North Carolina Medicaid budget goes to the elderly?

a. 20% 
b. 33% 
c. 50% 
d. 75% 

Answer: d. About 75% of the Medicaid budget goes to help the elderly.

Back to Top

Quiz 4: Preventive Healthcare

1. How many deaths in the U.S. out of 100 are caused by poor eating habits, lack of physical exercise, and tobacco use (according to the Centers for Disease Control and Prevention)?

a. 50
b. 33
c. 10
d. 5 

Answer: b. 33.

2. According to the 2005 North Carolina Prevention Report Card, 66 out of every 100 state preventable deaths are related to tobacco, poor nutrition, and physical inactivity.

a. True
b. False

Answer: a. True.

3. What kinds of things can people do related to preventive healthcare?   

a. Eat an apple a day.
b. Stop smoking.
c. Have regular checkups including pap smears and mammograms for women and prostrate checkups for men.
d. All of the above.

Answer: d. All of the above.

4. Men do more for preventive health than women (according to the BCBSNC Sate of Preventive Medicine Report).

a. True.
b. False

Answer: b. False. Women are 6 times more likely to undergo preventive health visits than men.

5. At what age does it start becoming more critical for you to work on preventive healthcare measures?

a. Above 20 years old
b. Above 40 years old
c. Above 50 years old
d. Above 65 years old

Answer: b. It is very important over the age of 40.

6. What is the leading cause of preventable death in North Carolina (according to the Tobacco Prevention and Control Branch at the North Carolina Division of Public Health)?

a. Car crashes
b. Heart attacks
c. Diabetes
d. Tobacco use

Answer: d. Tobacco use.

7. How much does North Carolina spend on healthcare related to tobacco use each year? 

a. $200,000
b. $500,000
c. $1.5 million
d. $50 million
e. $4.75 billion

Answer: e. Tobacco use is one of the largest drains on the North Carolina healthcare system.

8. In a group of 100 North Carolinian adults, on the average how many smoke?
a. 10
b. 25
c. 50
d. 60

Answer: b. 25.

9. In a group of 100 North Carolina teenagers, on the average how many smoke?

a. 15
b. 27
c. 34
d. 63

Answer: c. 34 out of 100 North Carolina teenagers smoke.

10. In North Carolina only a little more than half of the districts in the state have banned smoking on school grounds and in school buildings.

a. True
b. False

Answer: a. True. Many schools still allow smoking on school grounds.

Back to Top

Quiz 5: Women's Health

1. In a North Carolina high school with 100 junior and senior girls, how many girls under the age of 18 will get pregnant?

a. About 1 [No, that’s not correct. Although the percent has decreased since 1999, North Carolina still has a higher percentage than this.]
b. About 4 [Correct. In 1999 it was almost 5, so this is an improvement.]
c. About 10 [No, that’s not correct. North Carolina has a lower percentage than this and it has decreased since 1999.]
d. About 50 [No, that’s not correct. North Carolina has a lower percentage than this and it has decreased since 1999.]

2. North Carolina has one of the highest infant mortality rates in the nation.

a. True [Correct. The rate for African-Americans is more than twice that for White and Hispanic North Carolinians.]
b. False [No, that’s not correct. North Carolina does have one of the highest infant mortality rates in the nation. The rate for African-Americans is more than twice that for White and Hispanic North Carolinians.]

3. What percentage of women diagnosed with AIDS in North Carolina is black?

a. 20% [No, that is not correct. The percentage is higher.]
b. 30% [No, that is not correct. The percentage is higher.]
c. 55% [No, that is not correct. The percentage is higher.]
d. 63% [Correct. ]

4. In a group of 100 North Carolina women over the age of 18, on average what number of women have high blood pressure, high cholesterol, and are obese?

a. 25-35 [Correct. these rates are more than 50% higher than Healthy People 2010 goals for the US. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]
b. 10-15 [No, that is not correct. The number in North Carolina women is higher. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]
c. 5-10 [No,that is not correct. The number in North Carolina women is higher. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]
d. 1-4 [No, that is not correct. The number in North Carolina women is higher. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]

5. What percentage of women 18 and over in North Carolina have diabetes?

a. 1% [No, that is not correct. The percentages of women with diabetes  are more than three times as high as the 2010 goals for the U.S. and are steadily increasing for all age groups. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]
b. 5% [No, that is not correct. The percentages of women with diabetes  are more than three times as high as the 2010 goals for the U.S. and are steadily increasing for all age groups. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]
c. 8% [Correct. The percentages of women with diabetes are more than three times as high as the 2010 goals for the U.S. and are steadily increasing for all age groups. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]
d. 15% [No, that is not correct. The percentages of women with diabetes  are more than three times as high as the 2010 goals for the U.S. and are steadily increasing for all age groups. See the 2010 initiatives at www.healthypeople.gov.]

6. What measures can women 65 and over do to prevent illnesses?

a. Get a pneumonia shot [Correct. Overall, North Carolina women have done better than 1999 in preventative health measures.]
b. Get a measles shot [No, this is not correct. The 2005 North Carolina Women’s Health Report Card did not provide statistics on measles shots.]
c. All of the above [No, this is not correct. The 2005 North Carolina Women’s Health Report Card did not provide statistics on measles shots.]

7. Women over the age of 50 should have a mammogram every 10 years.

a. True. [No, that’s not correct. It should be more often than 10 years. The Report Card indicates that almost 17% of women over the age of 50 got a mammogram within the past 2 years, which unfortunately is lower than in 1999. ]
b. False.  [Correct. The Report Card indicates that almost 17% of women over the age of 50 got a mammogram within the past 2 years, which unfortunately is lower than in 1999. ]

8. What is a sigmoidoscopy?

a. In this procedure, often used to detect cancer, a doctor passes a lighted scope through the anus to view the lining of the large intestine's terminal portions, known as the sigmoid colon and rectum. [Correct. About 50% of North Carolina women 50 and over have never had one of these exams.]
b. The same as a colonoscopy. [No, that is not correct. Sigmoidoscopy and colonoscopy are two different procedures used to detect colon cancer. A colonoscopy examines the entire length of the colon, while a sigmoidoscopy examines only the section closest to the rectum.]

9. Most women in North Carolina have health insurance.

a. True. [Correct. However, the percentage of North Carolina women over 18 who don’t have health insurance has increased substantially from 11% in 1999 to 16% in 2005. Additionally, African-American women are more likely to be living in poverty and not have health insurance than White women. ]
b. False [No, most women do have health insurance. However, the percentage of North Carolina women over 18 who don’t have health insurance has increased substantially from 11% in 1999 to 16% in 2005. Additionally, African-American women are more likely to be living in poverty and not have health insurance than White women.]

10. Are women in North Carolina more likely to die from homicide or motor vehicle accidents?

a. Motor vehicle accidents [True. 15% of NC female deaths in 2003 occurred as a result of motor vehicle accidents.]
b. Homicide. [False. Only 4% of NC female deaths in 2003 were a result of homicide, a slight decrease from 1999. However, 6% of NC female deaths in 2003 were minority women. ]

Healthwise: Women’s Health Resources

If you need additional information on women’s health, these resources might be helpful to you.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/womenshealth.html This comprehensive website is a service of the U.S. National Library of Medicine and the National Institutes of Health. It contains news, overviews and research.

http://www.4woman.org/ The National Women's Health Information Center (NWHIC) is a health information resource and Federal publication referral service from the Department of Health and Human Services. The site provides a gateway to women's health information from other government agencies, public and private organizations, and consumer and health care professional groups.

www.cwhr.unc.edu/index.pl: This Web site provides research information on women’s health. Center for Women’s Health Research.

www.cwhr.unc.edu/pdf/2005_Womens_Health_Report_Card.pdf. This is the actual 2005 Women’s Health Report Card.

www.healthypeople.gov. This Web site provides national health objectives designed to identify the most significant preventable threats to health and to establish national goals to reduce these threats.

www.webmd.com/: Use this site to find physicians, find out symptoms and treatments for specific illnesses, and learn more about specific issues, such as weight loss or fertility methods.

www.bcsupport.org: This Web site provides a breast cancer support group.

www.ovarian.org: This is a national ovarian cancer support group.

Back to Top

Quiz 6: Domestic Violence
1. Battering is more than physical abuse.

a.  True [Yes, this correct. Batterers try to control every aspect of their victims’ lives in addition to battering them.]
b.  False [No, that is not correct. Batterers try to control every aspect of their victims’ lives in addition to battering them.]

2. If you are a battered victim in NC, you can end your apartment lease whenever necessary to escape from the person battering you.

a.   True [Yes, this correct. As of August 2005, NC law (awaiting the governor’s signature) allows renters to end their apartment rental agreements even in the middle of the lease to escape from their batterers.]
b.  False [No, that is not correct. As of August 2005, NC law (awaiting the governor’s signature) allows renters to end their apartment rental agreements without a problem to escape from their batterers.]

3. If you are a battered victim in NC, you can do the following:

a. Change your locks in a rented apartment [Yes, this is one thing that you can do. You can also do something else in this list.]
b. Move to another state without paying your bills [No, this is not correct. You must still pay your bills.]
c. End your apartment lease even in the middle of the lease agreement [Yes, this is one thing that you can do. You can also do something else in this list.]
d. A and B above [No, this is not correct. You must still pay your bills.]
e. A and C above [Yes, this is correct. In August 2005, NC law (awaiting the governor’s signature) lets you do both of these.]

4. How do battered victims get help in an emergency? Check all that are true.

a. Go directly to the nearest shelter in person. [Yes, this is correct. You can go in person to a shelter in an emergency.]
b. Call a NC domestic violence crisis line. [Yes, this is correct. There are several crisis hot lines available. For details, see the UNC-TV web site.]
c. Call your local school guidance counselor. [This is probably not the best option.]
d. Bring your child to the shelter. [Yes, this is correct. You can bring children to shelters in an emergency.]
e. Call the police. [Yes, this is correct. You can call the police to help you in an emergency.]
f. Go to the hospital. [Yes, this is correct. If you have an emergency, hospital workers are trained to help victims of domestic violence.]

5. In 2003, how many children went to shelters to avoid domestic violence?

a. 200 or less [No, that is not correct. Many, many more children were helped at NC shelters.]
b. 900 [No, that is not correct. Many, many more children were helped at NC shelters.]
c. 3200 [No, that is not correct. Many, many more children were helped at NC shelters.]
d. 5800 or more [Yes, that is correct. Additionally, over 6700 adults went to shelters in 2003.]

6. As of August 2005, NC General Assembly passed a comprehensive law that helps to protect victims of domestic violence. Where does NC place in the list of states enacting this type of law?

a. 1st [No, that is not correct.]
b. 2nd [Yes, that is correct. NC is the 2nd state in the nation to enact such a law.]
c. 15th [No, that is not correct.]
d. 30th [No, that is not correct.]

7. How many people died in NC in 2004 as a result of domestic violence alone?

a. 15 [No, that is not correct. We lost many more people to domestic violence.]
b. 53 [No, that is not correct. We lost many more people to domestic violence.]
c. 82  [Yes, this is correct. As of October, we have already lost 42 people as a result of domestic violence.]
d. 200  [No, that is not correct. We did not lose this many people as a result of domestic violence.]

8. A batterer likes to control which of the victim’s following things:

a. The victim’s friends. [Yes, this is one of the items that a batterer likes to control; however, a batterer likes to control more than this.]
b. The victim’s clothes. [Yes, this is one of the items that a batterer likes to control; however, a batterer likes to control more than this.]
c. The victim’s ability to go to college. [Yes, this is one of the items that a batterer likes to control; however, a batterer likes to control more than this.]
d. The victim’s ability to drive. [Yes, this is one of the items that a batterer likes to control; however, a batterer likes to control more than this.]
e. All of the above. [Yes, this is correct. A batterer wants to control every aspect of a victim’s life.]

9. In 2002 where did NC rank in the nation for the number of women killed by men (based on the number of people per area)?

a. 2nd. [No, this is not correct. NC ranked 9th in the nation in the number of homicides committed by men against women.]
b. 9th. [This is correct. NC ranked 9th in the nation in the number of homicides committed by men against women.]
c. 25th. [No, this is not correct. NC ranked 9th in the nation in the number of homicides committed by men against women.]
d. 30th. [No, this is not correct. NC ranked 9th in the nation in the number of homicides committed by men against women.]

10. Battering happens only to women.

a. True. [No, this is not correct. Men are also victims of domestic violence.]
b. False. [Yes, this is correct. Men are also victims of domestic violence.]

Back to Top

Quiz 7: Mental Health
1. What percentage of adults in North Carolina have a diagnosable mental health disorder (according to the 2005 report from the DHHS State Health Plan)?

a. 0.5 %
b. 1.1 %
c. 5.4%
d. 10.5%

Answer: c.

2. Is anger management considered one of the treatments for mental health disorders in North Carolina?

a. Yes
b. No

Answer: a. Anger management is considered one of North Carolina’s mental health treatments.

3. Which of the following are mental health disorders that North Carolinians might deal with on a daily basis?

a. Depression
b. Post-traumatic stress disorder
c. Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
d. A and B above
e. All of the above

Answer: e. All of the above.

4. How many mental hospitals does North Carolina have?

a. 20
b. 10
c. 5
d. 1

Answer: c. North Carolina has 5 mental hospitals: Dorothea Dix in Raleigh, John Umstead in Butner, Broughton in Morganton, Cherry near Goldsboro, and another for people with special disabilities such as Alzheimer’s.

5. Are any of these hospitals going to close?

a. Yes
b. No

Answer: a. Yes, some will close, which will increase healthcare workers’ case management and day services.

6. How does mental illness rank among illnesses that cause disabilities in the United States, Canada, and Western Europe (according to the President’s New Freedom Commission on Mental Health)?

a. 1st
b. 3rd
c. 10th
d. 20th

Answer: a. Mental illness ranks as the number one illness that causes disabilities. This shows how important it is for us to pay attention to mental illness.

7. Which of the following causes more deaths every year in the world?

a. War
b. Murders or homicide
c. Suicide

Answer: c. Suicide causes more deaths in the world than war or murders.

8. If your teenager has an eating disorder, is it more likely that he or she will commit suicide?

a. No
b. Yes

Answer: b. Yes. Eating disorders dramatically increase their chances of committing suicide.

9. After a TV show portrays someone committing suicide, after a program educates us on suicide, or after the news covers a recent suicide, suicide rates increase.

a. True
b. False

Answer: a. Yes. Unfortunately, suicide rates do increase after these types of programs, even though some are designed to help.

10. The North Carolina State Employees Health Plan provides mental health treatment equal and at the same level with that provided fro other major medical illnesses. This was instituted in 1991.

a. True
b. False

Answer: a. Yes, in 1991 this was implemented. It is called "mental health parity.

Back to Top

Quiz 8: Senior Health
1. The North Carolina Division of Public Health and the Division of Aging (http://www.dhhs.state.nc.us/aging/) considers adults at this age as senior adults:

a. 50
b. 55
c. 60
d. 65

Answer: a. Adults are considered “senior” at age 50. There are 2.3 million North Carolina residents age 50 and older.

2. According to the North Carolina Division of Public Health and the Division of Aging 2003 report North Carolina maintains this rank in the nation with the number of older persons in the state:

a. 1st
b. 5th
c. 10th
d. 20th

Answer: c. North Carolina is 10th in the nation with regard to its aging population.

3.  What percentage of North Carolina’s population is age 50 and older?

a. 5%
b. 10%
c. 28%
d. 35%

Answer: c. Approximately 28% of North Carolina’s population is age 50 and older.

4. The North Carolina Department of Health and Human Services conducted a survey and found that this percentage of people age 50 and older reported that their health was fair or poor.

a. 5%
b. 10%
c. 20%
d. 30%

Answer: d. About 30% of people age 50 and older in North Carolina say that their health is fair or poor.

5. The U.S. Census reports that more than 120,000 North Carolinians age 65 and older had incomes below the federal poverty level.

a. True 
b. False

Answer: a. A high concentration of older people in North Carolina cannot afford to see their doctors.

6. Nine percent of North Carolinians age 50 and older could not visit their doctor because: (according to the North Carolina Department of Health and Human Services)

a. The drive to the doctor’s office was too far.
b. Their community did not have a doctor.
c. The cost to go see the doctor was too high.

Answer: c. Many older North Carolinians cannot afford to see their doctors.

7. In a group of four older North Carolinians, how many people on average do not exercise or have regular physical activity?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer: a. One out of every four older North Carolinians does not engage in physical activity.

8. In the future, older North Carolinians will have a difficult time getting into long-term care facilities, such as nursing homes. Why?

a. By 2025 North Carolina will be the 11th state in the nation with the highest percentage of older residents.
b. One in six North Carolinians live at or near the poverty level, making long-term care access difficult.
c. The demand for long-term care will be great, making access to these facilities very competitive.
d. A and B above.
e. All of the above.

Answer: e. All of the above.

9. In a group of 100 older North Carolinians, how many on average smoke?

a. 5
b. 10
c. 18
d. 30

Answer: c. The number of older North Carolinians who smoke is 18%.

10. Why are the new North Carolina Medicare prescription drug programs confusing?

a. North Carolina lists 38 plans, showing a large number from which to choose.
b. Premiums (costs) range from $13.00 to $65.00, showing a wide variety in plans.
c. The plans all have different deductibles and co-payments, showing a wide variety in options.
d. All of the above.

Answer: d. All of the above.

Back to Top

Quiz 9: Diabetes
1. In the last decade, diabetes has almost doubled in the United States (according to the NC Department of Health and Human Services).

a. True
b. False

Answer: a. True. Diabetes has almost doubled during the last 10 years.

2. What rank does diabetes have as a leading cause of death in North Carolina (according to the NC Department of Health and Human Services)?

a. 1st
b. 3rd
c. 5th 
d. 10th

Answer: c. 5th. In NC, diabetes is the 5th leading cause of death.

3. Type 2 diabetes was fairly rare among young adults and adolescents, but now it is commonplace in children (according to the NC Department of Health and Human Services).

a. True.
b. False.

Answer: a. True. It is a major concern to public health agencies.

4. Compare medical costs for a person with and without diabetes. If the annual medical costs for a person without diabetes equals about $400, what are the medical costs for a person with diabetes cost?

a. $100
b. $200
c. $400
d. $800

Answer: d. $800. The cost of medical care for a person with diabetes is double that of a person without the disease.

5. If untreated, diabetes can cause glucose and fats to remain in the blood that will damage vital organs.

a. True.
b. False

Answer: a. True. Glucose and fats do remain in the blood and can damage vital organs.

6. Diabetes is also the leading cause of the following:

a. Blindness
b. Heart disease
c. Hypertension
d. Stroke
e. Kidney failure
f. All of the above

Answer: f. All of the above.

7. Diabetes caused how many lower extremity (leg, ankle, foot) amputations per year?

a. 100
b. 500
c. 1000
d. 3000

Answer: d. 3000.

8. Diabetes significantly affects African Americans and the elderly, populations well represented in North Carolina. 

a. True
b. False

Answer: a. True. The prevalence of diabetes is especially high for these populations.

9. If the trends continue, how many people in North Carolina out of 100 will have diabetes Type 2 by 2010 (according to the U.S. Department of Health and Human Services)?

a. 5 people
b. Almost 11 people
c. Almost 25 people

Answer: b. About 11 people out of every 100 will get type 2 diabetes by 2010.

10. Diabetes is linked to obesity. Currently, how many adults in the U.S. out of 100 are overweight or obese?

a. 20
b. 30
c. 40
d. 60

Answer: d. 60. Currently, 60 adults out of every 100 are overweight or obese.

Back to Top

Quiz 10: Pediatric Cancer
1. Which disease is the chief cause of death by disease for children between the ages of one and 14 (according to the North Carolina State Center for Health Statistics)?

a. Heart attack
b. Diabetes
c. Cancer 
d. Polio

Answer: c.

2. The number of cancer cases in children increased by this percentage between 1973 and 1991 (according to the North Carolina State Center for Health Statistics). 

a. Increased by 2%
b. Increased by 5%
c. Increased by 10%
d. Increased by 15%

Answer: c.

3. The number of cancer cases in children in North Carolina is higher in Whites than African Americans.

a. True 
b. False.

Answer: a.

4. For about 16% of childhood cancers, symptoms appear at what age?

a. 2 months old
b. 6 months old
c. 1 year old
d. 2 years old

Answer: d.

5. The most common childhood cancer or cancers are:

a. Leukemia
b. Bone cancer
c. Lymph node cancer
d. Brain cancer
e. Kidney cancer
f. Soft tissue cancer
g. All of the above

Answer: g

6. How many more children ages 0 – 14 are expected to be diagnosed with cancer this year in North Carolina?

a. 10,000
b. 9,500
c. 8,500
d. 2000

Answer: b.

7. Which of the following causes more childhood deaths every year in North Carolina?

a. Murders or homicide
b. Suicide
c. Accidents
d. Cancer

Answer: c. Cancer is the second leading cause of childhood deaths in North Carolina.

8. Although the number of cases is expected to increase, the number of cancer deaths in children is expected to decrease in 2006 in North Carolina.

a. True
b. False

Answer: a. North Carolina's pediatric cancer patterns are quite consistent with national patterns.

9. Be alert to any of the following unusual symptoms that persist in your child: 

a. Unusual mass or swelling.
b. Persistent localized pain.
c. Prolonged unexplained fever or illness.
d. Frequent headaches.
e. Sudden eye or vision changes.
f. Excessive, rapid weight loss.
g. All of the above.

Answer: g.

10. For all childhood cancers, five-year survival rates have increased from less than 50% before the 1970s to almost 80% in the late 1990s (according to the 2006 NC Cancer Facts & Figures Report).

a. True
b. False

Answer: a. Five-year survival rates have increased for all childhood cancers.

Back to Top

Quiz 11: Arthritis

1. Arthritis is the leading cause of disability in the United States.

a. True [Yes, that is correct. ]
b. False [No, that is not correct.]

2. How many conditions does the term “arthritis” refer to? 

a. 1 [No, that is not correct.]
b. 10 [No, that is not correct.]
c. 50 [No, that is not correct.]
d. 100 [Yes, that is correct.]

3. Arthritic conditions include the following: 

a. Lyme disease [This is only one.]
b. Osteoarthritis [This is only one.]
c. Gout [This is only one.]
d. Bursitis [This is only one.]
e. All of the above. [Yes, that is correct.]

4. North Carolina has about 2 million adults with physician-diagnosed arthritis, making North Carolina one of the highest ranking states in the nation for the highest number of arthritis cases.

a. True [Yes, that is correct.]
b. False [No, that is not correct.]

5. Out of every 3 adults in the United States, how many are affected by arthritis?

a. 1 [Yes, that is correct.]
b. 2 [No, that is not correct.]
c. 3 [No, that is not correct.]

6. People with arthritis also report more days of feeling sad or depressed and worried and anxious. 

a. True [Yes, that is correct.]
b. False [No, that is not correct.]

7. Among the working-aged population (18-64), what percent of those diagnosed with arthritis attribute their work limitations to their arthritis?

a. 10% [No, that is not correct.]
b. 20% [No, that is not correct.]
c. 30% [Yes, that is correct.]
d. 50% [No, that is not correct.]

8. Out of 100 American adults, how many will be affected by arthritis by the year 2020 ?

a. 5 [No, that is not correct.]
b. 10 [No, that is not correct.]
c. 20 [Yes, that is correct.]
d. 50 [No, that is not correct.]

9. How much do North Carolina's residents lose in wages due to arthritis each year (according to the NC Arthritis Foundation)? 

a. $50,000 [No, that is not correct.]
b. $500,000 [No, that is not correct.]
c. $1 million [No, that is not correct.]
d. $2 billion [Yes, that is correct.]

10. In a group of 100 people, how many with arthritis are under the age of 65? 

a. 0 [No, that is not correct.]
b. 10 [No, that is not correct.]
c. 30 [No, that is not correct.]
d. 50 [Yes, that is correct.]

Back to Top

Quiz 12: Lost Vision and Correction

1. What percentage of all blindness can be corrected (according to the National Eye Institute)?

a. 5%
b. 10%
c. 20%
d. 50% [Yes, that is correct.]

2. Eye diseases include the following: 

a. Glaucoma
b. Cataracts
c. Macular degeneration
d. All of the above [Yes, that is correct.]

3. Macular degeneration is curable.

a. True 
b. False. [Yes, that is correct.]

4. What is the leading cause of blindness in the United States for those aged 55 or older?

a. Glaucoma
b. Cataracts
c. Macular degeneration [Yes, that is correct.]
d. Diabetic retinopathy

5. What is the leading cause of blindess among African-Americans (according to the Glaucoma Research Foundation)?

a. Glaucoma [Yes, that is correct.]
b. Cataracts
c. Macular degeneration
d. Diabetic retinopathy

6. Refractive errors, the most frequent eye problems in the U.S., include: 

a. Myopia (nearsightedness)
b. Hyperopia (farsightedness)]
c. Astigmatism (uneven focus) ]
d. All of the above [Yes, that is correct.]

7. LASIK stands for:

a. Lazy Eye surgery
b. Laser in Situ Keratomileusis surgery [Yes, that is correct.]
c. Los Angeles Surgical Institute K

8. LASIK surgery corrects all eye problems

a. True
b. False [Yes, that is correct.]

9. According to the National Institute of Health, how fast is the number of Americans with age-related eye diseases expected to increase within 30 years?  

a. It is not expected to increase.
b. The number of Americans will double [Yes,that is correct.
c. The number of Americans will triple.

10. According to the National Institute of Health, mascular degeneration will soon take on aspects of an epidemic. 

a. True [Yes, that is correct.]
b. False

Back to Top

Quiz 13: Drug & Alcohol Addictions
1. In a group of 10 North Carolinians, how many people suffer from a form of addiction?

a. 1  [Yes]
b. 5
c. 10
d. 20

2. Alcoholism and drug addiction are diseases, like cancer or diabetes. 

a. True  [Yes]
b. False

3. What percentage of federally sentenced North Carolinians committed a drug offense? 

a. 10
b. 23
c. 36 [Yes]
d. 50

4. What is the principal drug threat to North Carolina and easily available here? (according to the Drug Enforcement Agency)

a. Methamphetamine
b. Cough syrup
c. Cocaine [Yes]
d. Heroin

5. How many admissions to drug/alcohol treatments occurred in North Carolina in 2003 (according to the Substance Abuse and Mental Health Services Administration)?

a. 100
b. 5000
c. 15,000
d. 27,000 [Yes]

6. Out of 3 of our 9th, 10th, 11th, and 12th graders, about how many of them have been offered, sold, or given an illegal drug at school last year (according to the Centers for Disease Control and Prevention)? 

a. 3
b. 2
c. 1 [Yes]

7. Out of 20 North Carolina high school students, how many reported that they used marijuana at least once (according to a 2003 CDC report)? 

a. 5
b. 8 [Yes]
c. 10
d. 20

8. Dependence or addiction (according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV) has two main characteristics: 

a. Tolerance (larger and larger amounts of the drug are needed to achieve the same “high”)
b. Withdrawal (problems one has after one stops taking the substance)
c. Economic (ability to pay for the substance)
d. a and b [Yes]
e. a and c

9. Out of a group of 10 teenagers in America, how many abuse cough medicine (according to the DSM-IV report)?

a. 10
b. 7
c. 5
d. 1 [Yes]

10. In a group of 10 teenagers in America, how many abuse prescription drugs to get high (according to the DSM-IV report)? 

a. 10
b. 8
c. 5
d. 2 [Yes]

Back to Top

Quiz 14: Complementary & Alternative Medicine1. Complementary medicine is used together with conventional medicine.

a. True
b. False

Answer: a. True

2. Alternative medicine is used instead of conventional medicine.

a. True
b. False

Answer: a. True

3. Out of a group of 100 Americans, how many have used complementary and alternative medicine (CAM) (according to the National Center for Complementary and Alternative Medicine and the National Center for Health Statistics 2004 study)?

a. 10
b. 20
c. 40
d. 60

Answer: c. 40

4. Out of a group of 100 Americans, how many adults have used CAM is used in conjunction with prayer?

a. 10
b. 20
c. 40
d. 60

Answer: d. 60

5. “Mindfulness” means to connect more with your inner resources for healing, coping, growing, and taking charge of your life in new ways. (According to the Duke University’s Mindfulness-Based Stress Reduction Program)

a. True
b. False

Answer: a. True

6. Which of the following are considered complementary and alternative medicine therapies?

a. Deep breathing
b. Yoga
c. Meditation
d. A and B above
e. All of the above

Answer: e. All of the above

7. Massage is considered a complementary and alternative medicine therapy. What percentage of adults using CAM therapies use this therapy?

a. 5
b. 20
c. 30
d. 40

Answer: a. 5

8. Prayer is not considered a complimentary or alternative medicine.

a. True
b. False

Answer: b. False

9. In the NCCAM 2004 survey, what percentage of the adults using the therapies used them because they thought that conventional medicine was too expensive?

a. 5
b. 13
c. 35
d. 55

Answer: b. 13

10. The use of alternative medicines began in the 1970s.

a. True
b. False

Answer: b. False

Extra question:

11. There is evidence that emotional traits, both negative and positive, influence your body’s ability to fight off infection.

a. True
b. False

Answer: a. True

Back to Top

Quiz 15: The Environment & Health

1. Out of every 5 deaths in the nation every year, how many of them are attributed to chronic disease?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer: d. 4

2. Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs), which are flame retardants, are commonly found in:

a. Children’s pajamas
b. Furniture
c. Curtains
d. All of the above

Answer: d. All of the above

3. Lead and radon are showing up in water studies.

a. True
b. False

Answer: a. True

4. Environmental exposure means only chemicals such as toxins are released from mold and bacteria. 

a. True
b. False

Answer: b. False

5. Whether a person develops a disease as a function of environmental exposure also depends upon the type of exposure, the amount of exposure, and the person’s age.

a. True
b. False

Answer: a. True

6. The number of North Carolina children under 6 years of age who had elevated lead levels in their blood went from 1,260 in 1997 to about this number in 2001:

a. 5000
b. 2000
c. 1000
d. 500

Answer: c. 1000

7. Scientists today believe there is a connection between the environment and most cancers.

a. True
b. False

Answer: a. True

8. How many people in the U.S. are suffering from chronic disease? 

a. 50,000
b. 100,000
c. 1,000,000
d. 100,000,000

Answer: d. 100,000,000

9. What are so-called “sick buildings?” 

a. Buildings that have been poorly constructed and are ready to fall down.
b. Buildings that are unattractive.
c. Buildings that house the ill.
d. Buildings that are sealed tightly, recycle air, and impact health.

Answer: d. Buildings that are sealed tightly, recycle air, and impact health.

10. Flame retardants have also been found in breast milk.

a. True
b. False

Answer: a. True

Back to Top

Quiz 16: Heart Disease

1. Heart disease kills more Americans than the next seven causes of death combined.

a. True
b. False

Answer: a. True

2. The death rate from heart disease is even higher in North Carolina than the nation.

a. True
b. False

Answer: a. True

3. Out of every four North Carolinians, how many have some form of cardiovascular disease (CVD)?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Answer: a. 1

4. North Carolina earned the following ranking in 2001 of states having the highest CVD rates in the country.

a. 45th in the country
b. 37th  in the country
c. 20th in the country
d. 17th in the country

Answer: d. 17th in the country

5. Which of the following diseases is the leading cause of death in North Carolina?

a. Leukemia
b. Breast cancer
c. Cardiovascular disease
d. Stroke

Answer: c. Cardiovascular disease

6. In a group of 100 people, about how many North Carolinians are obese or overweight?

a.  5
b.  10
c.  45
d.  60

Answer: d. 60

7. Which of the following contributes to heart disease? 

a.    Smoking
b.    Diabetes
c.    No exercise
d.    Poor diet
e.    All of the above

Answer: e. All of the above

8. What is the number 1 cause of death in women in the U.S.? 

a.    Diabetes
b.    Breast cancer
c.    Heart disease
d.    Cervical cancer      

Answer: c. Heart disease

9. According to a 2005 National Heart, Lung and Blood Institute report, what percentage of people in the U.S. who have a heart attack die?

a.    5
b.    10
c.    20
d.    50

Answer: d. 50

10. All heart attacks are extremely painful. You always know when you’re having a heart attack. 

a.    True
b.    False

Answer: b. False

Back to Top